Portcullis House streetscape and security

Streetscape improvements around Portcullis House

Project outline 

The brief was for a two year streetscape scheme to improve the area around Westminster tube station and Portcullis House.  Located in the heart of Westminster, Portcullis House provides offices for MP’s and their staff.  The building is across the road from the Houses of Parliament and links into Westminster Underground Station below.   

Key challenges

Given the nature and location of the work, security considerations and stakeholder management needed to be carefully managed.

Project delivery and innovations

The scope of works included

  • installing New York stone and granite sett paving
  • realignment and widening of footways, along with new pedestrian crossings 
  • installation of enhanced street lighting, new street furniture and signage
  • installation of security measures and bollards
  • installation of Portcullis House badges onto bollards

Murphy worked collaboratively with the key stakeholders, including the Cabinet Office, Downing Street, the Ministry of Defence and other government departments.

By engaging early with suppliers for key security products we were able to ensure the programme kept on track.

Cost savings were also achieved by coordinating works with utility companies.

Client

City of Westminster and Parliamentary Estates

Location

Westminster, London

Completion Date

June 2012

Value

£6m

Capabilities Demonstrated

  • HIghways and streetworks

Related News

  • 17th Nov 2017

    Ground improvements help disabled residents... Read More

  • 16th Nov 2017

    Murphy helps with new bridge over canal... Read More

  • 9th Nov 2017

    Toby’s fight touches the hearts of Murphy staff... Read More

View All News